Sporen uit het verleden

Uit brieven van mijn moeder aan haar vriendin, die ik een tijdje geleden terug ontving, bleek dat zij eigenlijk niet mijn vader had willen trouwen. Dit bracht mijn gevoel over vroeger aan het wankelen. Daarnaast verklaarde het de onzekerheden in mijn jeugd en op latere leeftijd. Ook had ik veel vragen: Waarom had ik de laatste jaren zo'n slecht contact met mijn moeder? Waar komen al mijn angsten vandaan? Wat was de invloed van alle ruzies in ons gezin op mij? Maar ook, wat doet een scheiding met de onderlinge verhoudingen binnen het gezin: de kwetsbaarheid en gevoeligheid van de kinderen.

Met deze fotoserie, waarbij ik de natuur als metafoor gebruik, wil ik laten zien wat voor invloed jeugdtrauma's kunnen hebben. Maar ook hoe creativiteit je kan helpen om een trauma onder ogen te zien. Hoe het een veranderingsproces bevordert door je stap voor stap contact te laten maken met je gevoelens.

Dit fotoproject maakt deel uit van de gezamenlijke expositie 'Niet kiezen is jezelf verliezen' van Gery ten Broek, Els Tijssen en Carla Vermeend. Drie persoonlijke verhalen over (onbewuste) keuzes. We worden allemaal bepaald door onze omgeving: door anderen en de tijdsgeest. Hoe kun je, ondanks de beperking van de vrije wil, je eigen leven leiden. Hoe kun je, in plaats van verzanden in angst en trauma, je bevrijden en ruimte en bewegingsvrijheid creëren'.